maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tarmon jälkikasvu

Tarmo on hoitanut hommansa varsin tarmokkaasti. Viikon päästä ensimmäisestä mahdollisesta lasketusta ajasta Matilda synnytti VIISI karitsaa. Kaksi viimeistä syntyivät kuolleina. Eloon jääneistä Manta ja Mimosa ovat tomeria jytkäleitä, pikkuisen rääpäle -Maurin emo hylkäsi. Mauri asuu omassa häkissään, sillä emo yrittää niitata sen jos silmä välttää. Muutaman tunnin välein on käyty nostamassa Mauri vastahakoisen emon tissille ja ahdettu pullolla lisämaitoa. Mauri onkin tormistautunut kovasti ja on kuin lihapulla. Työtä tuollaisessa orvossa on enemmän kuin vauvassa, isäntä joutuu pari kertaa yössäkin painumaan navettaan Mauria syöttämään.



Viikon päästä oli Valman vuoro, ensimmäinen pässikaritsa Vilho oli syntynyt kun huomattiin synnytyksen alkaneen. Seuraavaa ei alkanut kuulua ja viimein emäntä rohkaistui kätilön hommiin. Iso karitsa oli tulossa häntä edellä, ilmeisesti siksi eivät supistukset olleet kunnolla alkaneet. Yhteisvoimin karitsa saatiin ulos, mutta oli vetänyt keuhkot täyteen limaa. Elvytysyrityksistä huolimatta iso mustavalkoinen pässikaritsa kuoli emännän käsiin. Heti perään syntyi uuhikaritsa Varpu joka yritti ylös jo kalvojen sisällä. Hetkessä se oli jo pystyssä ja imemässä. Valma on hoitanut pikkuisiaan äärettömän hyvin.


Parin yön päästä löytyi Maurin syöttöreissulla Fridan kolmoset, jotka se oli pyöräyttänyt ilman apua. Ruskeaa Fannia se ei siedä, mutta ei yritä tappaakaan. Kun suosikkikaritsat Floora ja Fiinu imevät, kiskoo Fanni maitoa takakautta ja emo ei huomaa mitään. Huolta aiheuttaa riittävä maidonsaanti, mutta sisukkaasti kolmoset näyttäisivät tissipaikoista taistelevan.